AIR DRIED?

People who know me know that I really, really like Mee Kuning.
Tapi lately ni terlalu banyak penemuan Asid Borik/E-Coli dalam
Mi Kuning yang membuatkan saya sedikit was-was tentangnya.

So for quite sometime now, we've been switching to
Air-Dried Noodles or Mi Kering.

Here's our breakfast today:
Mi Kering Goreng with Sotong


(Perlu tulis goreng with sotong sebab itu the only lauk,
no other binatang ataupun sayuran. Heh)

Resipi seperti biasalah. Hentam sajalah. Tapi sebab dah selalu buat
mee/meehoon/makaroni/kuey teow goreng,
memang senang sajalah menghentam.

Simple sangatlah, rasa segan nak tulis. Takpelah tulis sajalah.

Cili kisar (atau cili boh) + Air asam jawa + sos cili + sos tomato + kicap cair (masin) + kicap lemak manis + kiub ayam + air + gula + garam + lauk-pauk + pecahkan telur.

Agak instant macam instant mee tapi tentulah lebih sihat dan lazat.

Oh untuk yang tak tahu rupa Mi Kering, ini dia:

Rupanya macam Instant Noodle tapi bukan ya.
Boleh beli dalam satu pek of 10, berharga RM3++/RM4++.
No preservatives, no cholestrol, jadi sihatlah. Heh.

0 comments: