FUSION

Fu·sion [fyū'zhan]: A style of cooking that combines ingredients
and techniques from very different cultures or countries.



Personally, I'm not really hot for spaghetti dan keluarganya.
Sebenarnya I'm not fond of the way the Italians cook their pastas
(suka hati je kan? Hahaha) kerana kemasamannya lebih dan kepedasannya kurang.

Jadi di sini kita amalkan konsep fusion, iaitu mengubahsuai
resipi masakan Itali mengikut lidah orang Melayu.
I really like my MIL's Fried Macaroni tetapi saya belum belajar resipinya
jadi saya telah beberapa kali mengamalkan resipi saya sendiri,
dan saya suka resipi ini. Cubalah, mana tahu anda suka juga. Heh.


Macaroni Gaya Melayu



THE RECIPE:

(Untuk secawan macaroni )
Rebus macaroni dalam air mendidih 3-5 minit dan toskan

Bawang besar - Potong 4
Cili kisar/ Cili Boh - 3-4 sudu
2-3 s/b Tomato Puree/ Tomato Sos
Kiub ayam/ Stok ayam
Sedikit kicap lemak manis
3-4 s/b gula
1/3 cawan air asam jawa
Lauk-pauk seperti udang dan sotong
Lobak merah - potong dadu
Sedikit Garam


1. Tumis cili kisar - tunggu pecah minyak
2. Masukkan gula dan air asam jawa - tunggu pecah minyak
3. Masukkan tomato sos/ puree, kicap, kiub/ stok ayam, garam dan air
4. Setelah kuah mendidih, masukkan lobak dan lauk-pauk


Setelah siap, tuangkan ke atas macaroni yang telah ditos tadi.
Maka siaplah, Makaroni Gaya Melayu, yang pedas, masam dan manis :D

0 comments: