MAKARONI GAYA MELAYU


My lidah is so Melayu I can't stand the original tomato-ey recipe of macaroni. My gaya of makaroni is goreng pedas-pedas, baru kow.


(Resipi untuk sepeket/500 g of makaroni)

Kisar:
10-15 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 s/b udang kering atau serbuk pati ikan


Cara-cara:

1. Rebus makaroni hingga lembut, toskan dan gaul dgn 1 s/t minyak

2. Tumis bahan2 kisar hingga garing dan terbit minyak.

3. Masukkan sos tomato/tomato puree, sos tiram, kicap manis,
kicap cair dan sedikit garam dan gula
.

4. Tuang secawan air dan biar mendidih pada api perlahan.

5. Masukkan carrot (didadu) dan cendawan butang (juga didadu).

6. Masukkan udang/daging cincang/sotong/meat ball (atau apa-apa bahan lain yang anda suka), kacau rata.

7. Kacau rata dan masukkan makaroni tadi serta capsicum
warna-warni (yang didadu).

8. Perlahankan api, gaul makaroni hingga bergaul mesra dgn bahan-bahan lain. Biar sekejap lalu siaplah ia.

0 comments: