MAKARONI GAYA MELAYU
(Resipi untuk sepeket/500 g of makaroni)
Kisar:
10-15 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 s/b udang kering atau serbuk pati ikan
Cara-cara:
1. Rebus makaroni hingga lembut, toskan dan gaul dgn 1 s/t minyak
2. Tumis bahan2 kisar hingga garing dan terbit minyak.
3. Masukkan sos tomato/tomato puree, sos tiram, kicap manis,
kicap cair dan sedikit garam dan gula.
4. Tuang secawan air dan biar mendidih pada api perlahan.
5. Masukkan carrot (didadu) dan cendawan butang (juga didadu).
6. Masukkan udang/daging cincang/sotong/meat ball (atau apa-apa bahan lain yang anda suka), kacau rata.
7. Kacau rata dan masukkan makaroni tadi serta capsicum
warna-warni (yang didadu).
8. Perlahankan api, gaul makaroni hingga bergaul mesra dgn bahan-bahan lain. Biar sekejap lalu siaplah ia.
10:58 AM
|
Labels:
Make Food Eat Food
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment