RED HOT CHILLI PEPPER


I made Nasi Tomato dan Ayam Masak Merah for berbuka puasa today
and the Husband went crazy over my Ayam Masak Merah.
Saya sungguh flattered dan at the same time terkejut dengan
sambutan yang terlampau memberangsangkan. Haha.




NASI TOMATO - THE RECIPE:

(Untuk 2 cawan beras)

Marjerin dan sedikit minyak
2 ulas bawang putih - hiris
2 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
Buah pelaga
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Bunga lawang ½ cawan susu cair
2-3 sudu susu cair
3-4 sudu tomato puree/ sos
1 biji tomato - potong 4
Garam secukup rasa
Air (ikut sukatan beras)



CARA:

1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah-ratus
dengan merjerin dan sedikit minyak hingga kuning dan naik bau.

2. Masukkan susu cair, tomato, tomato sos,
garam
dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih.

3. Masukkan beras dan biarkan masak.


NOTA: Yang saya kongsi ini, resipi Nasi Tomato yang sepatutnya.
Nasi Tomato saya tiada rempah-ratuspun. Tak mengapa jika tiada.
Rasanya lebih kurang saja. Bukankah konsep memasak saya
"Apa yang ada di dapur" dan "Campak Saja"? Hehehe.



AYAM MASAK MERAH - THE RECIPE:

(Untuk beberapa ketul ayam)

2 bawang putih
5 bawah merah
6 cili kering
1 cili merah
1 inci halia
1 serai

CARA:

1. Bahan-bahan di atas dikisar halus.

2. Tumiskan bahan kisar - tunggu pecah minyak.

3. Masukkan sedikit air asam jawa, 2 s/b gula dan sedikit garam.

4. Masukkan 2-3 s/b tomato sos.

5. Masukkan ayam yang telah digoreng 3/4 masak.


Begitu mudah, main campak-campak saja, okay?
Selamat mencuba!

0 comments: