TART NENAS LAT TALILAT TALI TAMPLOM

Origin of recipe: Beloved Ibu





RECIPE:

The dough (Bahan A):
3 cawan tepung
1 biji kuning telur
250 g butter
3 sudu ice water

The jam/isi kandungan:
Blend nenas with some water and then cook with sugar (agak-agak) sehingga kering. Lebih mudah, do what I did. Ever since my Ibu retire from baking kuih raya and I took over, I have been buying the jam! Easier dan sedap!


CARA-CARA: Gaulkan semua Bahan A sehingga membentuk satu dough. Kemudian gunakan acuan untuk membentuk. It is up to you nak guna acuan tekan atau spread. I use spread. Lebih mudah dan cepat tapi lebih menyakitkan ibu jari. Kemudian masukkan jem nenas dan gulung-gulung. Calitkan sedikit kuning telur untuk golden effect. Bakar selama 15 minit pada 175 darjah celcius.

CAUTION: Pembuatan tart agak meletihkan terutamanya sekiranya anda adalah one-man-show seperti saya. Selain itu, selalunya akan ada semut yang cuba mendaki anda dan mengganggu kerana you will smell pineapplish-sweet (apakah?). Selamat mencuba
!

0 comments: