Origin of recipe: Beloved Ibu
RECIPE:
The dough (Bahan A):
3 cawan tepung
1 biji kuning telur
250 g butter
3 sudu ice water
The jam/isi kandungan:
Blend nenas with some water and then cook with sugar (agak-agak) sehingga kering. Lebih mudah, do what I did. Ever since my Ibu retire from baking kuih raya and I took over, I have been buying the jam! Easier dan sedap!
CARA-CARA: Gaulkan semua Bahan A sehingga membentuk satu dough. Kemudian gunakan acuan untuk membentuk. It is up to you nak guna acuan tekan atau spread. I use spread. Lebih mudah dan cepat tapi lebih menyakitkan ibu jari. Kemudian masukkan jem nenas dan gulung-gulung. Calitkan sedikit kuning telur untuk golden effect. Bakar selama 15 minit pada 175 darjah celcius.
CAUTION: Pembuatan tart agak meletihkan terutamanya sekiranya anda adalah one-man-show seperti saya. Selain itu, selalunya akan ada semut yang cuba mendaki anda dan mengganggu kerana you will smell pineapplish-sweet (apakah?). Selamat mencuba!
2:03 AM
|
Labels:
Bake or Break
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment